Psihoterapeutul și Psihiatrul: Doi Grădinari ai Minții Umane
Încheiam azi o ședință cu unul dintre clienții mei, părinte unic, cu un copil în vârstă de 13 ani. Discutând, am ajuns la acest subiect: cum diferențiez între ajutorul unui psihiatru și cel al unui psihoterapeut? Așa că, mi-ar plăcea să despicăm firul în patru și să ne uităm mai îndeaproape la cei doi actori cheie în grădina sănătății mentale: psihoterapeutul și psihiatrul. Înțelegerea diferențelor și a sinergiei între ei poate fi o adevărată provocare, așa că am să folosesc o metaforă pentru a vă ajuta să înțelegeți mai bine.
Imaginați-vă mintea umană ca pe o grădină. Psihiatrul și psihoterapeutul sunt grădinarii responsabili de creșterea ei, însă folosesc unelte și tehnici diferite.
Psihiatrul: Fermierul Expert în Sănătatea Grădinii
Un psihiatru este un medic specializat în diagnosticarea și tratamentul tulburărilor mentale. În termeni de grădinărit, psihiatrul este acel fermier expert care poate identifica bolile plantelor, poate aplica pesticidele corespunzătoare și poate lua decizii bazate pe cunoștințe medicale. Acesta se folosește adesea de medicamente pentru a controla și a trata diverse probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia severă, tulburările bipolare, schizofrenia și altele.
Psihoterapeutul: Arhitectul Înțelesului și Creșterii Grădinii
Pe de altă parte, psihoterapeutul este mai mult un arhitect al grădinii. Acesta lucrează la nivelul solului, având grijă să pregătească plantele pentru provocări ce pot apărea (secetă, inundații etc.). El intervine pentru a îndruma creșterea lor sănătoasă. Spre exemplu, roșiile au nevoie să fie ridicate de la sol atunci când cresc, pentru a fi protejate de vietăți ce le pot distruge. Transferând exemplul acesta la oameni, un psihoterapeut poate ajuta o persoană să înțeleagă cum își poate proteja stima de sine, alegând să se „ridice” din acele relații ce riscă să i-o „distrugă”. Acesta sprijină creșterea oamenilor ce solicită terapie, explorând trăirile și emoțiile clienților, dezvoltând înțelegerea problemei și identificând strategii de rezolvare. Prin discuții aprofundate, clienții sunt ajutați să înțeleagă și să rezolve problemele emoționale și mentale, cum ar fi anxietatea, stresul, traumele sau dificultățile în relații.
Colaborarea: O Grădină Bine Îngrijită
O grădină sănătoasă necesită atât un fermier priceput, cât și un arhitect îndemânatic. Similar, pentru a avea grijă de mintea noastră, avem adesea nevoie atât de psihoterapeut, cât și de psihiatru. Colaborarea dintre ei poate aduce o îmbunătățire semnificativă a stării de bine a clienților.
Psihiatrul poate prescrie medicamente care ajută la echilibrarea chimiei creierului, în timp ce psihoterapeutul poate ajuta clienții să înțeleagă cum tiparele lor emoționale contribuie la creearea și menținerea acelei chimii. Cei doi se completează în anumite situații, deoarece medicamentul nu poate schimba gânduri, deci tiparele de relaționare rămân în aceeași formulă. În egală măsură, când vorbim de dezechilibre chimice majore, terapia nu poate penetra gândurile astfel încât să se producă o schimbare.
Fiecare grădină este unică, prin urmare strategia sa de îngrijire este diferită și necesită o abordare individualizată. La final, ceea ce contează este cât de funcțională devine acea grădină, în termeni de producție, și cât de mult poate ea să contribuie la bunăstarea celor ce locuiesc în împrejurimi…Același lucru se aplică și la oameni.